Marjon

Mijn proces (januari 2016 – januari 2017)

Met een trots hart en een grijns op mijn gezicht fietste ik afgelopen woensdag naar huis. Zelfs de enorme tegenwind kon mijn positieve vibes niet wegwaaien! Ik had mijn internist die dag gezien om mijn bloedwaarden te laten controleren. Die waren uitstekend. De arts vraagt eerst altijd hoe het met je gaat (…”wel goed hoor”..) en daarna informeert hij naar je gewicht. Dat deed hij een jaar geleden ook en nu kon ik zeggen dat ik bijna 30 kilo kwijt was! Dat wekte wat verbazing. “Je hebt toch geen crashdieet gevolgd?”, was zijn volgende vraag. Echt niet…Ik ben het kwijtgeraakt door sporten bij XLPRO en aanpassingen in mijn eetpatroon.

Hoe ben ik bij dit punt terecht gekomen? Ik vertel eerst even wat over mezelf… Ik heet Marjon en ik ben 45 jaar. Getrouwd met Bert en moeder van Guus en Iris. Ik werk in het voortgezet onderwijs als docent Engels en mentor/coach. Een gevuld leven met werk en gezin en alles wat daar bij komt kijken. In december 2014 ging ik naar mijn huisarts omdat ik al een flinke tijd pijnklachten had aan mijn nek en linkerschouder. Na een echo en puncties kwam de huisarts vertellen dat er kanker was gevonden in mijn schildklier….allemachtig…wat een schok…

Ik schoot in een soort overlevingsmodus en pakte het hele traject serieus aan. Mijn hoofd koppelde ik als het ware los van mijn zieke lijf zodat ik rustig en helder alles kon overzien. Dit nam niet weg dat er ook veel momenten met emotie en paniek waren. Ik legde mijn gezondheid en herstel in de handen van de mensen die me konden genezen. De gehele schildklier, wat lymfeklieren en bijschildklieren moesten eruit. Een aantal weken daarna kreeg ik in het ziekenhuis een radioactieve behandeling en toen begon de lange weg naar herstel. Nooit geweten dat een schildklier, hoe klein deze ook is, zo’n belangrijk orgaan is in een mensenlichaam. Ik hoop dat ik nooit meer die volledige afwezigheid van energie hoef mee te maken. 

In januari 2016 had ik een groot gedeelte van het opbouwen van mijn werkzaamheden achter de rug. Ik was mooi op weg om alles weer op te pakken. Toch voelde ik me nog niet goed. Ik was afhankelijk van medicatie, maar ik moest ook op een andere manier fitter worden. Dus…wandelschoenen aangeschaft en lopen maar! In april van dat jaar wist ik dat ik een grotere slag moest gaan slaan om mijn gezondheid op peil te krijgen. Via een enthousiaste buurvrouw kwam ik terecht bij Esther van XLPRO. Ik had een intakegesprek in haar sportschool en daar nam ze echt de tijd voor. Ze wilde me goed leren kennen en we bespraken wat het traject voor mij zou inhouden en dat was: 3 groepslessen per week, voedingsadvies en –analyse, coaching gesprekken en 2X personal training tijdens mijn traject. Aangevuld met wandelen in mijn vrije tijd (en dat vind ik heerlijk! Vooral met nieuwe muziek in mijn oren…gewoon weer een hele CD kunnen beluisteren is fantastisch!).

Mijn grootste ‘maar’ was het volhouden van die 3X per week sporten. Zou dat wel lukken als energie, of het gebrek eraan, nog zo’n onzekere factor was? Het vroeg natuurlijk ook wel doorzettingsvermogen en vastberadenheid. Ik wist waar ik vandaan kwam qua conditie en dat hield me scherp….en… alles kan een gewoonte worden…ook sporten! Ik vond de lessen pittig en leuk. Vooral de afwisseling sprak me aan. Het hielp ook heel veel dat de sportgroepjes erg gezellig waren. Zweten en lachen is echt een goede combinatie! 

Ik had samen met Esther naar mijn doelen voor dit traject gekeken. Ik wilde weer fitter worden. Met minder pijn kunnen bewegen en ik wilde een positievere kijk op mezelf krijgen. Deze doelen kan je bereiken als je gaat bewegen op een manier die goed is voor jou! Esther had aan het begin van mijn traject ook gevraagd of ze contact mocht opnemen met mijn schildklierverpleegkundige in het ziekenhuis. Zij had aangegeven dat afvallen heel lastig zou worden en dat Esther mij moest ‘behandelen’ als iemand met een trage schildklier. In mijn geval was krachttraining in combinatie met wandelen dè manier om van de kilo’s af te komen….en ik vind werken aan je spierkracht gelukkig ook heel leuk! Ik ben zo blij dat ik iets heb gevonden dat ik graag doe en dat erg effectief voor mij is. Bovendien brengt sporten je weer helemaal terug in je lichaam. Hoofd en lijf zijn weer gekoppeld en ik ben trots op hoever ik ben gekomen. Het traject is allang voorbij. Het heeft mij gebracht wat ik had verwacht…misschien zelfs nog meer. Dus…dankjewel Esther! 

Twee jaar geleden kwam schildklierkanker in mijn leven…en nu? Zoveel overwonnen! Wat is er toch veel mogelijk, da’s mooi toch!