Ruth

Precies een jaar geleden begon ik bij XLPRO met een leefstijl traject bij coach Esther. Ik ben 34 jaar, ben 1.63m lang, woon in Zwolle, werk fulltime in Utrecht en ben moeder van 2 kleine kinderen. Nu ik terugkijk op het afgelopen jaar, kan ik niet geloven wat ik heb bereikt.  Toen ik begin september 2017 op de weegschaal ging staan woog ik 75 kilo. Ik weeg nu 58.5 kilo. Ik heb een gezond lijf en ik voel me fit. Esther is niet zomaar een coach; ze is ontzettend betrokken, motiverend en ze is gewoon supergezellig! Ze loopt echt een tijdje met je mee in je leven. Ze neemt een kijkje in hoe je je dagelijkse eet- en beweegpatronen zo kan aanpassen dat je je overgewicht kan kwijtraken en je fitter voelt. Ik ben Esther ontzettend dankbaar. Ik kan met recht zeggen dat een leefstijl traject bij haar de beste keuze was van het afgelopen jaar. Graag deel ik een stukje van deze positieve ervaring. 

Ik ben nooit echt een sporter geweest. Tijdens mijn studententijd ging ik wekelijks naar het ‘verplichte uurtje’ BOMmen (en daarna de kroeg in). Tijdens mijn eerste baan kocht ik van het ‘fietsplan’ een mooie racefiets en werd ik een ‘mooi weer’ fietser. Het was altijd net genoeg. Niet te dun, maar nooit echt te dik. 

We verhuisden voor een nieuwe baan en ik reed elke dag met de auto een uur naar werk. Ik werd zwanger van onze eerste zoon. En ik kwam aan… ruim 25 kilo. Hoe vaak ik wel niet gehoord heb: “Krijg je een tweeling ofzo!?”. Na de zwangerschap bleef ik te zwaar. Ik sloot een paar keer tevergeefs een sportschool abonnement af, maar ik was te moe en te druk om mezelf erheen te slepen. Tijdens de zwangerschap van de 2e kwam ik weer enorm aan en veel kilo’s bleven. Ik werd geleefd door werk en door de kinderen. Ik was altijd moe.  Over mijn uiterlijk was ik ontzettend onzeker en ik vermeed de spiegel. Ik moest steeds grote maten kopen en niets zat goed, ook omdat ik vrij klein ben. Vanuit die onzekerheid had ik vaak geen zin om leuke dingen te doen met mijn vriend of met vriendinnen. Die vriendinnen waren na hun zwangerschappen immers ‘gewoon weer dun’ geworden… 

Vlak na de geboorte van onze 2e zoon verhuisden we weer en kochten we een huis in Zwolle. Tijd voor een nieuwe start! Ik zocht een coach of trainer om me van mijn kilo’s af te helpen en weer fit te worden.  En toen kwam ik bij XLPRO terecht, bij Esther. Het eerste gesprek met Esther was ontzettend fijn. Mijn doel was: gezond BMI en fit worden. Esther had er alle vertrouwen in! En dat was maar goed ook, want ik dacht eigenlijk alleen maar: dit kan ik nooit, mijn jongste zoon is 4 maanden, al mijn nachten zijn gebroken, en ik ben net weer aan het werk. Hoe ga ik in hemelsnaam 3x in de week sporten, een voedingsmeter bijhouden en 1500 calorieën per dag eten!? Maar Esther zei: “Durf voor jezelf te kiezen, durf dit voor jezelf te doen en vraag om steun van je partner om hier tijd en ruimte voor te maken”. Precies wat ik nodig had. Begin september 2017 begon ik. Op de weegschaal stond: 75 kilo. Ik ging sporten in de groepslessen: spinnen, yoga, krachttraining etc.. Ik hield mijn beweeg- en slaapritme bij. En ik schreef elke dag op wat en wanneer ik at. En Esther keek mee… 

De eerste maand was zwaar. Zoveel moeite voor zo weinig resultaat. Er gebeurde qua kilo’s weinig, ik moest erg wennen aan al het sporten en mijn eetritme ging flink op de schop (meer eten en drinken overdag, minder eten ’s avonds; meer eiwitten en fruit, minder koolhydraten en vet). Esther dacht mee hoe ik al deze veranderingen in mijn leven kon passen. Ze zei: “Je lichaam heeft minimaal 6 weken nodig om te wennen aan dit nieuwe ritme”. 

Via de app stuurde ik elke week een overzicht van mijn gewicht en centimeters naar Esther. Ze reageerde altijd gelijk, en ook tussentijds appten of mailden we over hoe het ging qua eten en sportlessen en of het lukte om het allemaal vol te houden en in te passen in het gezin. Er was niets dat ik niet mocht, of moest eten trouwens. Alleen begon ik te leren wanneer ik een dag een gebalanceerd voedingspatroon had, en wanneer niet. En dat zat soms in de gekste dingen. En na een paar maanden begon ik kilo’s en centimeters kwijt te raken: Elf november 2017: 69.5 kilo. Ik was de 70 uit! Drieëntwintig januari 2018: 65.1 kilo (gezond BMI!). Ik kon het niet geloven. Ik besloot nog 3 maanden door te gaan met Esther als leefstijl coach. Mijn doel: 60 kilo. Dat was pittig, die laatste loodjes. Maar dat kwam ook, omdat ik steeds meer spieren kreeg! Ik begon ze te zien. Niet te geloven! De centimeters rond mijn buik en heupen zakten gestaag, de kilo’s kropen naar beneden… Elf maart 2018: 63 kilo. Tien mei 2018: 60.3 kilo. Zestien juni 2018: 59.8 kilo. Gelukt! 

Het is nu één september 2018. De weegschaal staat op 58.5 kilo; helemaal prima. Ik moet nog steeds op mijn eten letten, maar het gaat al meer natuurlijk. Ik sport nog steeds 2 tot 3 keer in de week bij XLPRO. Bij Esther, Dirk Jan en bij Gerben. Met zijn drieën zijn ze echt een topteam. Alle drie super betrokken en het is gewoon heel erg gezellig bij XLPRO! Niets anoniem gedoe in een sportschool waar iedereen met oordopjes in langs elkaar heenloopt en tv kijkt op de loopband. Ik kijk er na een lange werkdag naar uit om naar XLPRO te gaan. Lekker mijn hoofd leeg en vertrouwde gezichten. Esther is officieel niet meer mijn coach, maar we appen nog steeds. Vandaag zei ik tegen haar: “ik heb de laatste tijd zoveel spierpijn na het sporten”. En ze zei: “Hoe gaat het met voldoende eiwitten eten dan?” Toen dacht ik: Ah, inderdaad, dat schiet er wel bij in de laatste tijd. Die betrokkenheid blijft.

Ik ben voor mijn werk altijd met mijn hoofd bezig. En mijn lichaam moest altijd gewoon maar ‘meedoen’. Nu zitten mijn lichaam en geest een stukje dichter bij elkaar. Dat voelt zo goed, dat ik nu mezelf een paar maanden personal training cadeau ga doen bij XLPRO. Op naar een nieuwe uitdaging! 

Ruth